Изследователи от Ланкастърския университет,  Великобритания, са установили, че ароматът на

...
Изследователи от Ланкастърския университет,  Великобритания, са установили, че ароматът на
Коментари Харесай

Как ароматът на храна помага за пътуване във времето?

Изследователи от Ланкастърския университет,  Англия, са открили, че ароматът на храна работи като " машина на времето " и оказва помощ на възрастни хора да си възвърнат забравени мемоари, написа сп. Ейч Си Ай (HCI - Human Computer Interaction).

Откритието може да помогне в проучването на деменцията и в търсенето на способи за битка със болестта. 

В проучването са взели участие 12 възрастни доброволци. За задачите му неговите създатели са събрали 72 загатна, половината от които свързани с храна. 

За да основат самостоятелни сигнали за всеки участник въз основа на миризми и усети, експертите са отпечатали на 3D принтер ароматизирани ядливи топчета, имитиращи храна, която доброволците в миналото са опитвали. 

Участниците са помирисвали и опитвали топчетата, след което са разказвали за събития от предишното.

Методът е оказал помощ на множеството пенсионери по-ясно и детайлно да си напомнят случки даже отпреди 25 години, за които в елементарни дни не биха се сетили.

Учените изясняват, че е допустимо другите ястия да разсънват доста остарели мемоари, които се крият в най-отдалечените " лавици " на мозъка на възрастните хора.

Според откривателите резултатите могат да оказват помощ за проучването на деменцията и търсенето на способи за битка с нея - да вземем за пример основаването на мултисензорни асистенти за паметта, които да улеснят живота на възрастните хора.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР